İHRACATÇILARI HÜKÜMET ÇARPACAK
01.12.2015 17:03:49

Geçtiğimiz haftalarda 14 lira seviyelerine kadar çıkan fındık fiyatlarının 11 liralara kadar gerilemesi üreticileri tedirgin ederken piyasanın da allak bullak olmasına neden oluyor. Karadenizli fındık üreticilerin tek geçim kaynağı olan fındık fiyatlarının ihracatçılar tarafından spekülatif bir şekilde aşağıya çekilmesi üreticileri olduğu kadar manavları da endişelendiriyor. Gazetemize açıklama yapan Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi, “Bu işte en çok zararı eden köylüdür. Çünkü manavın elindeki fındık emanet olduğu için köylünündür. İhracatçılara karşı Ziraat Odaları ve üreticiler bir olmalı siyasi iradeye TMO’nun kapılarını açtırmalıdır. Bu ihracatçının aklını başından almaya yeter” dedi.

“BİR HAFTA DA NE OLDU?”
Bir hafta da ne oldu da fiyatlar bu kadar geri geldi diyerek sözlerine başlayan Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi, 14 Lira seviyelerinde olan fındık fiyatı son bir haftada spekülatif olarak 11 lira 50 kuruş seviyelerine kadar düştü. Bu durum fındıkla ilgili tüm sektörü durma noktasına getirmiştir. Fındık fiyatlarını düşmesi sadece fındık manavlarını değil galericilerden bakkallara kadar tüm kesimi olumsuz etkilemiştir. Fiyatların bu kadar düşmesine spekülatif bir durumdan başkası neden olamaz. Çünkü 14 lira seviyelerinde olan fındık, bir haftada ne oldu da11 liraya kadar geriledi?” dedi.

“ZARAR EDEN KÖYLÜ”
Fiyatların düşmesiyle en çok zarar edenlerin üretici olduğunun altını çizen ve manavların elindeki fındığın emanet olduğuna vurgu yapan Feyzi, şöyle konuştu: “Geçmiş dönemlere baktığımız zaman böyle ani fındık fiyatı düşüşlerinde en büyük zarar manavın oluyordu. Yalnız bu ani fındık fiyatı düşüşü manavlarımızı fazla etkilemedi. Çünkü manavların elinde olan fındık emanette. İllaki elinde fındık olan manavımız vardır ama bu çok az. Bu işte en çok zararı eden köylüdür. Çünkü manavın elindeki fındık emanet olduğu için köylünündür. Maalesef bu sefer ihracatçının oyunu köylüyü vurmuştur. Fiyatların düşmesinde parmağı olmayan ihracatçı baş tacıdır. Onlar bu söylediklerimi üzerlerine alınmasın. Onlar şeref madalyası verilmesi gereken insanlardır. Yalnız oyun oynayan birkaç ihracatçı fiyatları manipüle etmektedir.”

“AKLINI BAŞINDAN ALMAYA YETER”
Geçtiğimiz sene ihracatçıların 20 liraya fındık almak zorunda kaldığını hatırlatan Feyzi, “Geçen yıl bu ihracatçılar zirai don öncesinde fındık fiyatlarını 7 liradan 5 liraya kadar düşürmüştü. Biz o kişilere, ‘Bakın üreticinin canını acıtıyorsunuz, Allah’ım bunu sizin yanınıza kar bırakmaz’ demiştik. Rabbim fındığı bir yaktı, o kişiler 5 liraya almadıkları fındığı 20 liraya almak zorunda kaldılar. Aynı pozisyonla karşı karşıya kalmak istemeyiz. Üreticiye kimse sahip çıkmasa bile yaradan sahip çıkar. Piyasanın vicdansızların eline bırakılmaması lazım. ‘Fındığı satmayın’ diyen Ziraat Odaları başkanlarının siyasi iradenin kapısını çalıp konuyu başbakana ve bölge milletvekillerine iletmeleri lazım. TMO’nun kapılarını açtırmaları lazım. ‘TMO açılıyor’ denilmesi bile ihracatçının aklını başından almaya yeter. Buna alternatif olarak FİSKOBİRLİK’in de fındık alımı yapması ihracatçıyı korkutacaktır. Geçen yıl bunları Allah çarptı, bu sene de inşallah hükümet çarpacaktır.”

“KARADENİZLİ GÖRMEZDEN GELİNMEMELİ”
1 Kasım seçimlerinde iktidarın Karadeniz bölgesinden ciddi bir oy aldığını ifade eden Feyzi, bunun iktidar tarafından görmezden gelinmemesi gerektiğini belirterek, “Üretici şuanda kesinlikle panik yapmıyor. Ben 20 yıldır bu işi yapıyorum ve üreticimizi tebrik etmek istiyorum. Üretici panik yapmamaya devam etmeli yalnız siyasi iradeyi uyutmamalıdır. Hopa’dan Adapazarı’na kadar tüm üreticiler bölge milletvekillerini TMO’yu açtırmaya davet etmelidir. 1 Kasım seçimlerinde hükümete ciddi bir destek veren Karadeniz bölgesi, iktidar ve cumhurbaşkanımız tarafından görmezden gelinmemelidir. Ben fiyatların yeniden toparlanacağını düşünüyorum. Yalnız fiyatların yükselmesinde elinde 100 kilo olan ya da 10 ton fındığı olan üreticiye büyük görev düşüyor. Ziraat Odaları çok acil kendi aralarında birleşerek Ankara’ya gitmelidir. Fındık üreten tüm bölgelerin Ziraat Odalarıyla ortak hareket edilirse bu işin üstesinden gelinir ve bu iş tersine döner. Böylelikle fındık piyasası hareketlenir ve fındık fiyatları yükselir” ifadelerini kullandı.